Blog Za Ljude Koji Vole Popit

Alkoholna Pića

Ima više vrsta alkoholnih pića a obično se dijele na tri vrste: piva, vina, likeri i žestoka pića. Ono što je zajedničko svim alkoholnim pićima je to da sadrže etanol što je jedna od više vrsta alkohola. Ono po čemu see razlikuju je količina ili koncentracija alkohola koja se najčešće u postotcima;

Piva imaju najčešće 5% alkohola u svom sadržaju iako raspon koncentracije može sezati od bezalkoholnog, koje nikada nije skroz bez alkohola nego sadrži oko 0.5%, pa do najjačih piva koja imaju i do 12 pa čak i više postotka alkohola u sadržaju. Naravno pive možemo razlikovati i po boji, količini sladora, od čega su napravljena i mnogim drugim karakteristikama.

Vina se po koncentraciji etanola kreću negdje od 10 do 15%, imamo crna, bijela i crvena i vrste se razlikuju po vrstama loza od kojih su napravljena, po području gdje su napravljena i po načinu izrade, starosti i godini kada je proizvedeno.

Likeri su najčešće slatka pića slabija od žestokih nekim rasponom od 15 do 30% alkohola i obično su napravljena od žestokih pića u koja se dodaje prirodno napravljen sirup ploda neke biljke (višnje, oraha, pelinkovca...) sa dodatkom šećera.

Žestoka pića se kreću od jakosti 40% pa do vrtoglavih 80% udjela etanola. To su razne rakije, votka, rum, viski, konjak, štok i onda oni malo jači kao absinth i drugi. Dobivaju se procesom destilacije fermentiranog slatkog voća ili povrća.